uitgebreid zoeken

 zondag, 18 augustus 2019

TAALB(L)AD
e-zine
  Nieuws   Kort & klein   Focus   Taaltrips woordleer
zinsbouw
woordspel
links
luisteren
Start Beeldverhaal

minitest
flyers & affiches

vzw de Rand
Taaluniecentrum NVT

TAALBLAD.BE op Facebook

 
RSS feed
 Taalblad Google Gadgets
 Creative Commons-Licentie

Muntpunt: lezen, spelen en Nederlands leren in grootste salon van Brussel

donderdag, 3 april 2014

muntpunt_zwart_taalblad.jpg

Muntpunt is een prachtig en indrukwekkend gebouw op het Brusselse Muntplein, midden in het centrum van de stad. Muntpunt is eerst en vooral een bibliotheek. Je kunt er dus boeken, muziek en films lenen. Maar Muntpunt wil nog veel meer zijn: onder andere een communicatiehuis, een ontmoetingsplaats, een belevingscentrum, een stilteplek en een vergaderplaats. "Wie wil, mag een hele dag in Muntpunt blijven", lees je op de website. We stuurden Taalbladredacteur Koen Van Kelecom naar Muntpunt en inderdaad, hij verveelde er zich geen moment. Hierbij het verslag van een dagje "Muntpunten".

Man zonder plan
Als ik via de draaideur het Muntpunt binnenstap, krijg ik meteen een welkom en ontspannen gevoel. Ik heb eigenlijk geen plan en dat is hier ook niet nodig. Niemand bekijkt me of vraagt me wat ik hier kom doen. Dus wandel ik rustig verder op de benedenverdieping. Ik ontdek er een enorm aanbod aan kranten en tijdschriften. Muntpunt is nog maar acht maanden open, maar heel veel mensen hebben dit zalige leesplekje al ontdekt. Naast de kranten vind je op de benedenverdieping, de Agora, ook een heleboel brochures, flyers en folders van Brusselse activiteiten en organisaties. Zo wordt Muntpunt ook een ideaal startpunt om de rest van Brussel te ontdekken.

Sneeuwtapijt
Op een groot digitaal scherm lees ik wat er vandaag, vrijdag, op het programma staat in Muntpunt. Deze middag is er een liveradio-uitzending van Klara in het auditorium. De toegang is gratis, maar je moet wel reserveren. Het lijkt me een prima middagpauze, dus ik schrijf me in aan de balie. Daar komt net een klasje kinderen binnen, ik schat uit het eerste of tweede leerjaar. De juffrouw vraagt hen stil te zijn, want dat hoort zo in de bibliotheek. Zwijgen lukt de kinderen natuurlijk niet, ze zijn te enthousiast over hun uitstap naar de grote stad. Maar ik stel vast dat het lawaai van de kinderen helemaal niet stoort. Later leer ik dat een wit materiaal op het plafond de scherpe geluiden in het gebouw dempt. Het "omgekeerde sneeuwtapijt" zorgt zo voor een aangename akoestiek, ook met joelende kinderen rond je oren. Kijk zeker naar dit filmpje, waarin een van de ontwerpers van het gebouw een kleine rondleiding geeft.

Vuurrood
Ook heel aangenaam en praktisch is de signalisatie in Muntpunt. Elke verdieping heeft een eigen kleur: de wanden en de infoborden zijn er op de hele verdieping in dezelfde kleur. Ook het meubilair kreeg de kleur van de verdieping. Op de vuurrode kinderafdeling, bijvoorbeeld, zijn de vijfhoekige stoeltjes en de bankjes in het verteltheater in het rood. Die kleur geeft je een houvast en een herkenningspunt. Je moet de borden niet kunnen lezen om je te oriënteren, je weet door de kleur op welke verdieping je bent. Het past allemaal in de filosofie van toegankelijkheid van Muntpunt.

Grootste salon van Brussel
De architecten van Muntpunt wilden van dit gebouw het grootste salon van Brussel maken. En dat lukt; mensen voelen er zich thuis en zoeken hun eigen plekje. Ik zie niet alleen mensen die hun krant lezen, maar ook mensen die muziek beluisteren of internetten op hun laptop. Ik zie ook een studente die privacy zoekt in een "coupé", een speciaal meubel in de vorm van een klassieke treincoupé. Ze verdiept zich in een moeilijke cursus meetkunde. Ik hoor zelfs twee dames tegen elkaar zeggen dat ze hier rust komen zoeken. Ze kuieren door het gebouw, alsof het een stadspark is. Ik zie ook iemand die op een zonnig plekje achter het glas wat muziek zit te luisteren met de koptelefoon en een duo jongens dat een voetbalspelletje speelt in de gamehoek. Eén kerel neemt het salonprincipe erg letterlijk: hij heeft zijn schoenen uitgetrokken en ligt languit op een paar stoelen om te telefoneren. Het kan hier allemaal; er is meer dan voldoende ruimte.

Nederlands oefenen
Alle informatie en communicatie in Muntpunt gebeurt in het Nederlands. Het is tenslotte een project van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. Het personeel begroet je in het Nederlands, maar helpt je daarna met evenveel plezier verder in een andere taal. Muntpunt biedt ook heel mooie oefenkansen Nederlands: elke woensdag en elke vrijdag zijn er conversatietafels Nederlands. Met Nederlandstalige vrijwilligers praat je over actuele dingen met andere mensen die Nederlands leren. De conversatietafels vinden plaats op de bovenste, blauwe verdieping, elke woensdag en elke vrijdag van 10 uur tot 12 uur. Dan is er ook het oefenkansproject: als cursist Nederlands in Brussel mag je dan als vrijwilliger meewerken in het centrum. Je kan er werken aan de balie, op een evenement of in de logistiek. Een werkomgeving in het Nederlands, dat is nog steeds dé beste manier om de taal te leren.

Boekenkast
Je zou het bijna vergeten, maar Muntpunt is dus eerst en vooral een bibliotheek. De enorme boekentoren staat centraal en doorkruist alle verdiepingen. Je vindt er duizenden boeken, opgedeeld per thema: fictie, wereld, jeugdboeken, kunstboeken, taalboeken… Helemaal bovenaan, op de blauwe verdieping, is er verder een mooie muziekcollectie. Je kunt er ook films huren en zelfs spelletjes: een reuzenschaakbord bijvoorbeeld, of familiespelletjes. Voor de echte liefhebber van gezelschapsspelletjes is er elke woensdagavond een spelavond.

Meerwaarde
Op het einde van mijn dagje Muntpunt stap ik nog even het Grand Café binnen, de stijlvolle bar van Muntpunt. Tijdens mijn koffie bedenk ik dat Muntpunt een mooi, goed doordacht project is. De bouw van Muntpunt heeft natuurlijk wel heel veel geld gekost. Het is best spijtig dat kleine bibliotheekfilialen moeten verdwijnen om zulke grote bibliotheekcentrales mogelijk te maken. Maar de toegankelijkheid en de open sfeer van Muntpunt maken veel goed. Muntpunt slaagt er ook in om een ruim en divers publiek aan te trekken, dat op veel verschillende manieren gebruik maakt van de bibliotheek. Dit Muntpunt is dus zeker een meerwaarde voor Brussel en ik kom zeker nog terug naar dit immense salon.

Koen Van Kelecom

Lees ook: Muntpunt is niet zomaar een bib (Dewereldmorgen.be).


Bookmark and Share
 
 


 stuur door printversie

Bekijk het archief
muntpunt_zwart_taalblad.jpg
« vorige 10 Meest gelezen in rubriek 'Focus' volgende 10 »
  1 Tolerantie voor Vlaamse Nederlands stijgt 06 november 2014
  2 In Antwerpen: zeer boeiende expo over 50 jaar migratie 24 juli 2014
  3 Alfabetisch jaaroverzicht, deel 1: van A tot en met M 25 december 2014
  4 Sax 200: expo over een geniale instrumentenbouwer 30 juli 2014
  5 Discussie over dialect, tussentaal en standaardtaal 06 september 2012
  6 Interview met Miss België, probleemloos in het Nederlands 12 maart 2008
  7 Alfabetisch jaaroverzicht, deel 2: van N tot en met Z 30 december 2014
  8 'Brusselicious' toont dat Brusselse gastronomie meer is dan wafels, bier en chocolade audioartikel 23 februari 2012
  9 De gekste gadgets van de Rode Duivels 17 oktober 2013
  10 Darya Gantura: eerst Nederlands leren, dan topactrice worden audioartikel 15 juli 2011

 Wat is TAALBLAD.BE ?

TAALBLAD.BE is een webkrant voor wie Nederlands leert.

Meer info

 Zoek een nieuwe job

Een nieuwe taal, een nieuwe uitdaging, een nieuwe job?


Jobs voor jou

Echt waar?!

Met dit boek leer je dagelijkse woordenschat met ludieke nieuwsberichten, taalspelletjes, spreekwoorden...


Bestel rechtstreeks via e-mail, we leveren het boek thuis zonder kosten!

Lees meer

Romeinse tweeling


Roman in eenvoudig Nederlands over het opgroeien van de tweeling Gaius en Julia in het Rome van net na Christus.

Lees meer

De leesstraat


Leuke verhalen lezen in het Nederlands en zo je woordenschat verhogen, met de boeken van De leesstraat.

Meer info en bestellen.

 Cursus Nederlands

Zoek een cursus Nederlands in Vlaanderen of Brussel via de Huizen van het Nederlands.

Lees meer

 Help ons

Heb je een opmerking, een suggestie voor de redactie, heb je een foutje gezien?
Aarzel niet ons te contacteren.

contactpagina

 Taalblad.be op facebook

Op onze facebookpagina vind je extra links naar websites, beelden, radioreportages...waarmee je Nederlands kan leren.

Taalblad.be op facebook Legende

ver = verbu
sub = substantief
adj = adjectief
adv = adverbium
exp = expressie
afk = afkorting
syn = synoniem
fig = figuurlijk

 de of het?

Oefening op het lidwoord:
de of het?

Klik hier

 Minitest Nederlands

Met ons gadget geef je de bezoekers van je website of blog elke dag een nieuwe oefening Nederlands.

Lees meer

Google Plus

Volg Taalblad.be ook op

Google+

Zoeken - Disclaimer - Contact - Over Taalblad - Sitemap - Colofon