uitgebreid zoeken

 dinsdag, 19 juni 2018

TAALB(L)AD
e-zine
  Nieuws   Kort & klein   Focus   Taaltrips woordleer
zinsbouw
woordspel
links
luisteren
Start Beeldverhaal

minitest
flyers & affiches

vzw de Rand
Taaluniecentrum NVT

TAALBLAD.BE op Facebook

 
RSS feed
 Taalblad Google Gadgets
 Creative Commons-Licentie

11.11.11: een speciale dag voor... 11.11.11

maandag, 14 november 2011

11_taalblad.be.jpg

Vrijdag was het de elfde dag van de elfde maand in het jaar elf. Een dag met zo een combinatie van cijfers komt maar een keer om de honderd jaar voor. 11.11.11 is ook de naam van een welbekende noord-zuidbeweging. Die heeft de speciale dag natuurlijk niet zomaar laten voorbijgaan. Radio 1 werd voor de gelegenheid omgedoopt tot radio 11, brouwerij Corsendonck brouwde het gelegenheidsbier Tripel 11 en in Antwerpen reed tram 11 rond met grote 11.11.11-stickers. Feestelijk allemaal, maar de boodschap die de organisatie bracht, was niet zo vrolijk: het gaat slecht met het klimaat en daar betalen de ontwikkelingslanden in het Zuiden de prijs voor.

Klimaat en onrecht
De toestand van het milieu en van het klimaat, dat lijkt niet meteen de hoofdbekommernis van een organisatie die vecht tegen onrecht en armoede in het Zuiden. 11.11.11 legt ons met haar campagne dit jaar uit dat het ene wél veel met het andere te maken heeft: de geïndustrialiseerde landen in het Noorden zijn verantwoordelijk voor de meeste CO2-uitstoot en dus voor de opwarming van de aarde. Het zijn echter de ontwikkelingslanden in het Zuiden die de gevolgen van de opwarming het meeste voelen. Als het bij ons elke dag regent in de zomer en als het terrasjesweer is in november, dan vinden wij dat een beetje vreemd, maar het leven gaat gewoon verder. Voor heel veel mensen in het Zuiden zijn de gevolgen veel groter als de seizoenen verstoord zijn: een mislukte oogst, honger en miserie.

Factuur
De slogan van de campagne van 11.11.11 dit jaar luidt: wij verbruiken, zij betalen de rekening. Op de affiche van de campagne zie je een man in een krottenwijk, die tot aan zijn buik in het water staat. Hij toont een blad dat wij allemaal herkennen als iets dat we liever niet in onze brievenbus vinden: een factuur, met onderaan het verfoeide overschrijvingsformulier. Ook de tv- en radiospots roepen ons op om voortaan minder "facturen" naar het Zuiden te sturen. In een filmpje legt comedian Bart Cannaerts ons het probleem nog eens haarfijn uit.

Klimaattop Durban
De Noord-Zuidorganisatie 11.11.11 wil ons natuurlijk niet alleen maar uitleggen hoe de klimaatproblematiek ook een noord-zuid-problematiek is. Ze wil ons ook overtuigen om iets te doen. Ze roept ons op om een bedrag te storten en haar klimaatactie te ondersteunen. Met het geld zal 11.11.11 de boeren in het Zuiden weerbaar maken voor de gevolgen van klimaatverandering. De nieuwe klimaattop heeft plaats in december in Durban, en 11.11.11 wil alvast wat druk op de ketel zetten bij de politici. Dat is nodig, want heel de wereld is momenteel in de ban van de financiële crisis. Daardoor dreigt de klimaattop in de schaduw van dat financiële nieuws terecht te komen. Voorlopig hebben de pers en het publiek maar weinig aandacht voor de klimaattop in Durban in Zuid-Afrika. In 2009 was er veel meer aandacht voor de klimaattop in Kopenhagen. 11.11.11 vreest dat de wereldleiders door een gebrek aan publieke druk alweer niet ver genoeg zullen gaan om écht iets aan de C02-uitstoot te doen.

Klimaat is geen bank
Nochtans moet er dringend iets gebeuren: de CO2-uitstoot bereikte in 2010 een ongekende piek. We stevenen af op meer milieurampen, overstromingen, droogte en vissterfte. Op de website klimaatakkoord.be kan je op de thermometer aflezen wat er gebeurt als de aarde 1, 2 of 3 graden opwarmt. Als de temperatuur op aarde met 6 graden stijgt, dan is er zelfs geen leven meer mogelijk.
De wereldleiders lijken de problemen van de financiële markten echter veel dringender en belangrijker te vinden dan de effecten van milieuvervuiling. Hans Bruyninckx, specialist internationaal klimaatbeleid, verwoordde de situatie treffend in een opiniestuk in de krant De Morgen: "Als het klimaat een bank was, zouden we van top naar top leven. Misschien moeten we de klimaatverandering eens in kwartaalcijfers uitdrukken?"

Zeepkistenrace
11.11.11 eist een duidelijk engagement van de Belgische delegatie op de klimaattop in Durban: België en Europa moeten zich engageren om tegen 2020 de CO2-uitstoot met 40 % te verminderen. 11.11.11 wil ook dat de Belgische regering jaarlijks minstens 1 miljard euro ter beschikking stelt van het VN-klimaatfonds. Op de website klimaatakkoord.be kan je een klimaatakkoord met jezelf sluiten: je kan online zeggen wat je zoal van plan bent te doen voor het milieu: minder vlees eten, minder vliegtuigreizen maken, kraantjeswater drinken, minder de auto gebruiken. Je kan je engagement voor het klimaat ook tonen door deel te nemen aan de klimaatmanifestatie. Die vertrekt op 3 december aan het Noordstation in Brussel. Bij de manifestatie hoort ook een zeepkistenrace: een zeepkist is een autootje zonder motor dat je zelf in elkaar geknutseld hebt. De leukste, mooiste, origineelste zeepkist wint een mooie prijs.

Klimaatpraat met Bart Cannaerts.

De tv- en radiospots van 11.11.11.

Koen Van Kelecom
Bookmark and Share
 
 


 stuur door printversie

Bekijk het archief
11_taalblad.be.jpg
« vorige 10 Meest gelezen in rubriek 'Focus' volgende 10 »
  1 Tolerantie voor Vlaamse Nederlands stijgt 06 november 2014
  2 Alfabetisch jaaroverzicht, deel 2: van N tot en met Z 30 december 2014
  3 In Antwerpen: zeer boeiende expo over 50 jaar migratie 24 juli 2014
  4 Alfabetisch jaaroverzicht, deel 1: van A tot en met M 25 december 2014
  5 Sax 200: expo over een geniale instrumentenbouwer 30 juli 2014
  6 Discussie over dialect, tussentaal en standaardtaal 06 september 2012
  7 De gekste gadgets van de Rode Duivels 17 oktober 2013
  8 Bazaar België: unieke wandeling door Belgische topkunst 19 september 2013
  9 De Smurfen leren ons een lesje Nederlands 29 juli 2011
  10 De verkiezingsslogans van de Vlaamse politieke partijen 21 mei 2010

 Wat is TAALBLAD.BE ?

TAALBLAD.BE is een webkrant voor wie Nederlands leert.

Meer info

 Zoek een nieuwe job

Een nieuwe taal, een nieuwe uitdaging, een nieuwe job?


Jobs voor jou

Echt waar?!

Met dit boek leer je dagelijkse woordenschat met ludieke nieuwsberichten, taalspelletjes, spreekwoorden...


Bestel rechtstreeks via e-mail, we leveren het boek thuis zonder kosten!

Lees meer

Romeinse tweeling


Roman in eenvoudig Nederlands over het opgroeien van de tweeling Gaius en Julia in het Rome van net na Christus.

Lees meer

De leesstraat


Leuke verhalen lezen in het Nederlands en zo je woordenschat verhogen, met de boeken van De leesstraat.

Meer info en bestellen.

 Cursus Nederlands

Zoek een cursus Nederlands in Vlaanderen of Brussel via de Huizen van het Nederlands.

Lees meer

 Help ons

Heb je een opmerking, een suggestie voor de redactie, heb je een foutje gezien?
Aarzel niet ons te contacteren.

contactpagina

 Taalblad.be op facebook

Op onze facebookpagina vind je extra links naar websites, beelden, radioreportages...waarmee je Nederlands kan leren.

Taalblad.be op facebook Legende

ver = verbu
sub = substantief
adj = adjectief
adv = adverbium
exp = expressie
afk = afkorting
syn = synoniem
fig = figuurlijk

 de of het?

Oefening op het lidwoord:
de of het?

Klik hier

 Minitest Nederlands

Met ons gadget geef je de bezoekers van je website of blog elke dag een nieuwe oefening Nederlands.

Lees meer

Google Plus

Volg Taalblad.be ook op

Google+

Zoeken - Disclaimer - Contact - Over Taalblad - Sitemap - Colofon