uitgebreid zoeken

 zondag, 18 augustus 2019

TAALB(L)AD
e-zine
  Nieuws   Kort & klein   Focus   Taaltrips woordleer
zinsbouw
woordspel
links
luisteren
Start Beeldverhaal

minitest
flyers & affiches

vzw de Rand
Taaluniecentrum NVT

TAALBLAD.BE op Facebook

 
RSS feed
 Taalblad Google Gadgets
 Creative Commons-Licentie

De verkiezingsslogans van de Vlaamse politieke partijen

vrijdag, 21 mei 2010

Een jaartje vroeger dan gepland, moeten we naar de stembus voor de federale verkiezingen. Drie weken voor de verkiezingsdag hebben alle partijen hun campagnes voorgesteld. Eén van de uitdagingen voor de partijen is een goeie slogan verzinnen. De slagzinnen moeten de filosofie en de aanpak van de partijen in een paar woorden samenvatten. De ene partij slaagde daar al beter in dan de andere.

CD&V: "Nooit opgeven"
Drie jaar geleden won CD&V, in kartel met N-VA, overtuigend de verkiezingen. De winnende partij had het echter heel moeilijk om een regering te vormen en de samenwerking tussen CD&V en N-VA sneuvelde. Yves Leterme van CD&V werd toch premier, maar struikelde over de Fortisaffaire. Na een korte regeerperiode van Herman Van Rompuy kreeg Yves Leterme een tweede kans. De onderhandelingen rond de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde mislukten echter en Leterme moest nog maar eens naar de koning om het ontslag van zijn regering te melden. CD&V heeft nu de moeilijke opdracht om de kiezer te overtuigen dat ze de voorbije drie jaar wel degelijk iets heeft bereikt. De partij vindt dat ze doorzettingsvermogen heeft getoond en dat ze dicht bij een oplossing rond B-H-V en andere problemen was. "De andere partijen hebben echter niet toegelaten om het werk af te maken", klinkt het. Toch is CD&V van plan om verder aan de weg te timmeren.
Dat alles resulteerde in de slogan 'nooit opgeven'. Brokkenpiloot Yves Leterme heeft een stapje opzij moeten zetten. Met Marianne Thyssen als nieuwe frontvrouw moet CD&V in deze verkiezingscampagne haar imago van betrouwbaarheid, degelijkheid en goed bestuur terugwinnen.
Meer over de campagne van CD&V

Open Vld: "Een nieuwe start"
Open Vld en haar jonge, nieuwe voorzitter Alexander De Croo zijn eigenlijk de aanstokers van de vervroegde verkiezingen. De Croo legde de onderhandelaars van BHV onmogelijke deadlines op en maakte zo de val van de regering onvermijdelijk. Open Vld was wel een van de partners in de regering, maar kon zich eigenlijk nooit laten gelden. Daarom wou de jonge voorzitter De Croo met vervroegde verkiezingen snel voor een nieuwe start zorgen. Het risico om in de oppositie te belanden, neemt hij er graag bij. 'Een nieuwe start' is dan ook de slogan van de liberalen. In de campagne focust de partij op maandag 14 juni, de maandag na de verkiezingsdag. Op die dag kan het nieuwe tijdperk echt beginnen: voor het land, voor Open Vld en voor iedereen. Op de verkiezingsaffiches staan voornemens die je normaal met nieuwjaar hoort en op 14juni.be kan je zelf laten weten waarmee je wil starten op 14 juni.
Meer over de campagne van Open Vld

Sp.a: "We moeten weer vooruit"
Sp.a mag meeregeren in de Vlaamse regering, maar in de federale regering zat de partij in de oppositie. De partij kan dus veilig zeggen dat de Belgen met deze regering drie jaar stilstand achter de rug hebben. Met de slogan "We moeten weer vooruit" wil Sp-a scoren en weer in de regering komen. Sp.a belooft te strijden voor vooruitgang voor de gewone man, zoals je van een socialistische partij kan verwachten: een betaalbare kinderopvang, een goed uitgewerkte ziekteverzekering, bescherming van de werknemers en betere pensioenen. Sp.a wil ook meer controle over de financiële sector, zodat ons spaargeld niet weer in gevaar komt. De sp.a wil uiteraard ook groene en duurzame energie, maar die moet betaalbaar zijn voor iedereen.
Meer over de campagne van sp.a

Groen!: "Maak 13 positief"
Met 'Maak 13 positief' wil Groen! de kiezer overtuigen om op 13 juni voor haar groene, positieve projecten en ideeën te stemmen. Groene economie, duurzame energie en de strijd tegen armoede zijn de prioriteiten. Maar eerst moet er via onderhandeling een oplossing komen voor BHV en andere communautaire problemen, vindt de partij.
Meer over de campagne van Groen!

N-VA: Nu durven veranderen
Met de slogan 'nu durven veranderen' doet N-VA een oproep aan de kiezer om voor een grote staatshervorming te stemmen. Deze slagzin klinkt iets minder Vlaams-radicaal dan "afrit Vlaanderen, uitrit crisis", die N-VA in 2009 toeterde. Zo hoopt N-VA niet meer enkel flaminganten aan te trekken, maar ook 'redelijke' Vlamingen. De meeste peilingen wijzen N-VA alvast aan als de favoriet van deze verkiezingen.
Meer over de campagne van N-VA

Vlaams Belang: "Vlamingen 1st"
Met Vlaams Belang gaat het niet zo goed. De partij lijkt stilaan dood te bloeden en er zijn interne spanningen. Dat bevordert de creativiteit niet, want de partij kwam met de gekunstelde slogan 'Vlamingen 1st' op de proppen. Die slagzin verschilt nauwelijks van de slogan 'eigen volk eerst', waarmee de partij in de jaren 90 nog succes oogstte. De extreemrechtse partij is het beu dat de Vlaming een tweederangsburger is geworden in eigen land: de Waalse minderheid vernedert de Vlaamse meerderheid, migranten en asielzoekers worden gepamperd ten koste van de Vlaming. Vlaams Belang wil de Vlaming weer op de eerste plaats zetten.
Meer over de campagne van Vlaams Belang

LDD: "Uw centen. Daar gaat het om"
Vlaamse autonomie was lang het stokpaardje voor LDD van Jean-Marie Dedecker. Bart De Wever en N-VA hebben dat thema echter weggekaapt. Daarom focust LDD nu op een ander populair gespreksonderwerp: geld. De overheid verspilt geld en de burger moet daarvoor opdraaien, is het uitgangspunt. Door de overheid af te slanken zullen we minder belastingen moeten betalen en zullen er meer centen in onze portemonnee terechtkomen. Hij wil ook het misbruik in de sociale zekerheid aanpakken en een strenger migratiebeleid voeren. Een grote staatshervorming is een middel om dat allemaal te bereiken, maar geen doel op zich.
Meer over de campagne van LDD

Heb je dit artikel aandachtig gelezen?
Oefen dan je woordenschat over verkiezingen en politiek
Bookmark and Share
 
 


 stuur door printversie

Bekijk het archief

« vorige 10 Meest gelezen in rubriek 'Focus' volgende 10 »
  1 Tolerantie voor Vlaamse Nederlands stijgt 06 november 2014
  2 In Antwerpen: zeer boeiende expo over 50 jaar migratie 24 juli 2014
  3 Alfabetisch jaaroverzicht, deel 1: van A tot en met M 25 december 2014
  4 Sax 200: expo over een geniale instrumentenbouwer 30 juli 2014
  5 Discussie over dialect, tussentaal en standaardtaal 06 september 2012
  6 Interview met Miss België, probleemloos in het Nederlands 12 maart 2008
  7 Alfabetisch jaaroverzicht, deel 2: van N tot en met Z 30 december 2014
  8 'Brusselicious' toont dat Brusselse gastronomie meer is dan wafels, bier en chocolade audioartikel 23 februari 2012
  9 De gekste gadgets van de Rode Duivels 17 oktober 2013
  10 Darya Gantura: eerst Nederlands leren, dan topactrice worden audioartikel 15 juli 2011

 Wat is TAALBLAD.BE ?

TAALBLAD.BE is een webkrant voor wie Nederlands leert.

Meer info

 Zoek een nieuwe job

Een nieuwe taal, een nieuwe uitdaging, een nieuwe job?


Jobs voor jou

Echt waar?!

Met dit boek leer je dagelijkse woordenschat met ludieke nieuwsberichten, taalspelletjes, spreekwoorden...


Bestel rechtstreeks via e-mail, we leveren het boek thuis zonder kosten!

Lees meer

Romeinse tweeling


Roman in eenvoudig Nederlands over het opgroeien van de tweeling Gaius en Julia in het Rome van net na Christus.

Lees meer

De leesstraat


Leuke verhalen lezen in het Nederlands en zo je woordenschat verhogen, met de boeken van De leesstraat.

Meer info en bestellen.

 Cursus Nederlands

Zoek een cursus Nederlands in Vlaanderen of Brussel via de Huizen van het Nederlands.

Lees meer

 Help ons

Heb je een opmerking, een suggestie voor de redactie, heb je een foutje gezien?
Aarzel niet ons te contacteren.

contactpagina

 Taalblad.be op facebook

Op onze facebookpagina vind je extra links naar websites, beelden, radioreportages...waarmee je Nederlands kan leren.

Taalblad.be op facebook Legende

ver = verbu
sub = substantief
adj = adjectief
adv = adverbium
exp = expressie
afk = afkorting
syn = synoniem
fig = figuurlijk

 de of het?

Oefening op het lidwoord:
de of het?

Klik hier

 Minitest Nederlands

Met ons gadget geef je de bezoekers van je website of blog elke dag een nieuwe oefening Nederlands.

Lees meer

Google Plus

Volg Taalblad.be ook op

Google+

Zoeken - Disclaimer - Contact - Over Taalblad - Sitemap - Colofon